4 otázky, které si je třeba položit před začátkem podnikání

Rozhodli jste se, že chcete být podnikatel. Musíte tedy počítat s vysokou mírou selhání, nonstop prací, a pokud jste jedním z několika málo „šťastlivců“, kterým se podnikání rozkvete, přibyde vám odpovědnost obživy jiných lidí v závislosti na vás. Samozřejmě podnikání s sebou nese flexibilitu práce a bytí svým vlastním šéfem s odměnou budování něčeho smysluplného.

Zde jsou čtyři otázky, na které si je třeba odpovědět před samotným začátkem podnikání.

1. Proč jsem se rozhodl začít podnikat?
To je jedna z nejdůležitějších otázek, než začnete cokoliv dělat. Hledáte více flexibilní životní styl? Máte za cíl generovat větší obnos finančních prostředků než-li tak bylo u zaměstnavatele? Snažíte se vyřešit určitý společenský problém? Odpovědi na tyto otázky vám pomohou zúžit druh podnikání.

Například, pokud chcete maximalizovat flexibilitu a schopnost udržet společenský život, pak se pravděpodobně vyhnete zábavnému průmyslu, kde lidé pracují po nocích i víkendech.

2. Mám přístup ke kapitálu?
Jakmile zjistíte, proč vlastně chcete začít podnikat, musíte mít reálný pohled na vaši současnou finanční situaci. Své možnosti musíte pečlivě vyhodnotit. Je možné získat malý úvěr, jako to udělal například Donald Trump? Je úvěr vůbec za potřebí? Využiji pomoci investorů?

3. Vím co podnikání obnáší?
Spuštění a budování svého podnikání vyžaduje širokou škálu dovedností. Musíte pochopit, jak řídit lidi, abyste mohli učinit těžká rozhodnutí s omezenou informací, a navíc sledovat své cashflow. Potřebné je rovněž učinit upřímný rozhovor sám se sebou o svých schopnostech a svých nedostatcích. Zaměřte se na své silné stránky a ty slabé se snažte delegovat na jiné lidi.

4. Když se mi podnikání nezdaří, budu litovat?
Za každým úspěšným příběhem čteme 10 dalších, které naopak selhaly. Často podnikatelé uvíznou přemýšlením nad cíly – když se cíle nesplní, mají pocit, že je celé podnikání v koncích. Pamatujte, že podnikání je třeba brát jako cestu a ne cíl. Když nedosáhnete svého cíle, budete litovat podnikatelské cesty?

Zahájení podnikání vyžaduje přemýšlivý reflex. Čím více času dáte dopředu do vyhodnocování příležitostí, tím větší je vaše šance na úspěch.

Zdroje: Entrepreneur.com


David Rewenda
David Rewenda
majitel portálu Startupisti.cz


Podobné články
Nikola Motor Company - Tesla v "truck" segmentu
Pokud napodobování je nejvyšší formou lichotky, Elon Musk musí být velmi šťastný, když se dozví o nejnovějším startupu, slibující "elektrická ...
5 moudrých životních lekcí Billa Gatese
Většina lidí naší generace si může nechat pouze zdát o úspěchu, kterého dosáhl Bill Gates, zakladatel Microsoftu. A co je ...
9 světových značek, které začínaly jako armádní výrobky
Divili byste se, kolik světových značek má kořen v armádním prostředí. U některých můžeme historii značky vidět už v logu, ...
Multifunkční centrum na podporu podnikání otevřeno v Karviné!
Inspirace při realizaci byla čerpána z obdobného projektu, který již řadu let funguje ve Finském Oulu. Na první pohled oblasti ...