Dřevěná fotoalba
Dřevěná fotoalba jsou nejen ukázkou poctivého řemesla

Na začátku byl originální nápad, tvrdá dřina a malý sklep. Dnes má startup Jana Ševčíka stovky zákazníků a desítky vizualizací. Dřevěná fotoalba jsou nejen ukázkou poctivého řemesla, ale zároveň jeho srdeční záležitostí.

Jane, přestože jste na trhu už několik let, ne všichni se s Vašimi dřevěnými fotoalby setkali. Mohl byste svou firmu a produkt představit?
Začal jsem podnikat rovnou po střední škole, kde jsem vystudoval na uměleckého truhláře a začal jsem se zabývat výrobou nábytku z masivního dřeva pod značkou „JANOVA RUČNÍ PRÁCE“. Produkt dřevěného fotoalba, který vznikl už na střední škole, byl tehdy jen malý doplněk práce. Postupem času se zájem o DŘEVĚNÉ FOTOALBUM začal nekonečným způsobem rozrůstat prakticky až do dnes, za což vděčím svému  kamarádovi a švagru Dominiku Čermákovi, který nenahraditelným způsobem vložil svou píli do tohoto projektu. DŘEVĚNÉ FOTOALBUM má podobu dvou dřevěných desek, které jsou provázány s papíry uvnitř. Desky můžou mít různou úpravu, ale nejzásadnější je motiv na vrchní desce, který je „ušit“ (navrhnut) zákazníkovi na míru a ručně vyryt dláty do desky. A tak vzniká ojedinělý a originální výrobek v naší dílně. Motivů, pro jaké příležitosti se DF hodí je nesčetné množství, však nejčastější příležitostí bývají svatby, narození dítěte, rodinné dovolené nebo různá výročí.

jedno z prvních deseti albV čem tkví jedinečnost Vaší firmy? S produktem samotným jste na trhu ojedinělý, co ale zákazníka nakonec přesvědčí ke koupi?
V logu Své firmy mám vepsané heslo: S láskou k dřevu… A to je přesně ono. Myslím si totiž, že cokoli děláte prvotně s láskou, chutí, odhodláním, poctivostí a neděláte práci jen pro zisk, tak se to nutně musí projevit na tom, co právě děláte 🙂 V podstatě ani nemám zdání o tom, co zákazníka přesvědčí ke koupi, snad je to právě to výše zmíněné, snad právě to že je to ojedinělá záležitost, která není nikde k sehnání snad to, že je to dřevěné fotoalbum, ale možná právě zmíněný, ručně rytý motiv na přáni. Zpětná vazba od lidí je taková, že je Naše DF nějakým způsobem okouzlilo jako takové, takže si myslím, že za úspěch prodeje může právě ona originalita myšlenky.

Předpokládám, že ani pro Vás nebylo jednoduché začít s podnikáním a výrobou. Co bylo tou největší překážkou a obrátil jste se někam o pomoc?
Mám úžasné rodiče, kteří mne od samého začátku podporovali, a vím, že vždy podporovat budou. Díky tomu jsem také mohl začít podnikat. Ale láska k řemeslu a chuť do práce nestačí, musíte taky umět prodat a mít víru, že se i přes ty všechny úspěchy i neúspěchy máte dobře. Jednou jsem měl období, kdy jsem hledal vlastním úsilím mecenáše pro své myšlenky a pro svou práci. Nyní s odstupem času vidím, jak to bylo naivní, ale ty sny zůstaly a ženou mě dál a to je v podnikání velmi důležité. Neúspěch Vás nesmí odradit, ale posílit a tak z vás dostane ještě více než na začátku.

první alba na zakázku v nové dílně vysvštluju dominikovi jak tahat dláto dřevem, jak dělat oblouky a on se zájmem poslouchá, kouká a učí se

Jakou službu iq STARTUPu jste využili a proč?
Iq STARTUP mi velmi pomohl s registrací vlastní značky. Z vlastních zdrojů jsem nebyl velmi rozumný a registrace mi připadala podivuhodně až velmi banální. A proto jsem využil nabídky pánu z iq STARTUPu, kteří mi nastínili možná rizika špatné registrace, a já jim tuto práci svěřil. Komunikace s nimi byla na vysoké úrovni. Veškeré dotazy mi vždy zodpověděli a také celkový proces byl velmi rychlý.

V jaké fázi se nyní firma nachází?
Momentální stav je takový, že produkt JANOVY RUČNÍ PRÁCE: dřevěné fotoalbum, se vyčlenilo ze zákazkové výroby nábytku a staví se na vlastní nohy pod stejnomennou značkou DŘEVĚNÉ FOTOALBUM.

Vize je udělat z DF plnohodnotný soběstačný výrobek a doplnit ho o doprovodné podobné produkty.

Jane, vím o vás, že jste měl vlastní vernisáž designového nábytku. Plánujete v budoucnu další? Čeho by se měla týkat?
Mým životním cílem je vytvořit vlastní designovou řadu nábytkových solitéru a vůbec zabývat se atypickou truhlářskou výrobou. Mile rád podniknu kroky k dalším vernisážím, pokud se mi bude dařit plnit mé sny a bude se o co podělit s lidmi, kolem kterých žiji 🙂

Svým umem ukazujete, že poctivé řemeslo ještě nevymřelo. Co byste vzkázali ostatním podnikatelům, kteří by se chtěli živit rukama, ale naráží na byrokratické překážky?
Řekl bych, ať se nenechají odrazovat od neúspěchů a od odrazovaní jinými. Ať si stojí za svým snem a šli za ním. A taky, aby poznávali své možnosti a schopnosti. Ostatní potřebné záležitosti, na které nemají sílu, přenechali odborníkům, jako já pánům z iq STARTUPu.
dílna, kde to vše vzniklo

živé rytí na jarmarku ve stánku 2

živé rití na jarmarku ve stánku

 


David Rewenda
David Rewenda
majitel portálu Startupisti.cz


Podobné články
OTH a Libor Klapeč nakupuje další firmu
Nákup společnosti APPKEE, s. r. o. nebyl jediný výrazný nákup, k němuž došlo. Investiční skupina OTH, Obchodní a technologický holding, ...
OTH a Libor Klapeč nakupuje
Investiční skupina OTH ( Obchodní a technologicky holding  a.s.) vedená Liborem Klapečem vstupuje na technologicky trh, a kupuje společnost na ...
weXelerate: Registrace na druhý turnus otevřená do 13. listopadu 2017!
weXelerate: Registrace na druhý turnus otevřená do 13. listopadu 2017! Největší startupový a inovační hub ve střední a východní Evropě, weXelerate spojuje velké ...
FaceUp.com - moderní technologie v boji proti šikaně
Čeští středoškoláci úspěšně bojují se šikanou. I na mezinárodním poli. Šikana. Velmi nepříjemná součást dnešních školních dnů. Podle statistik ji prakticky ...