„R14 je svou polohou inspirativní a praktická zároveň.“ – říká Karel Drašnar

1.​ ​Co bylo impulsem pro vytvoření coworkingového centra R14?
Impulsem pro vytvoření R14 byl volný prostor v domě pod Vyšehradem na začátku pražské náplavky. Výhody a energii lokality jsme měli odzkoušené 15­letým nájmem s kreativní agenturou. Také jsme chtěli změnit způsob práce uzavřeného týmu lidí a vytvořit místo pro tvůrce na volné noze, se kterými se můžeme vzájemně inspirovat.

2.​ ​Co vše nám může coworkingové centrum R14 nabídnout? V čem jste jiní než ostatní coworkingová centra?
Především velmi příjemnou komunitu lidí z různých oborů, kteří si zvolili R14 za centrum jejich každodenní činnosti. Stylové interiéry, citlivě vsazené do secesního bytu.

3. ​Jak početný je tým R14?
O provoz se starají dva lidé s pomocí členů, kteří si některé běžné činnosti vzali pod sebe. Každý tak přispívá ke spokojenému chodu.

4.​ ​Na vašem webu jste uvedli,že R 14 se nachází na prestižní adrese Rašínovo nábřeží 14, čím si toto místo zasloužilo takovou prestiž? Ovlivňuje nějak toto umístění zájem o prostory nebo chystané události ?
Místo je výjimečné svým zasazení mezi kubistické domy, Vyšehrad, a řeku Vltavu. Z prostor je výhled přímo na řeku, jednací místnost “Myslivna” má dokonce okna na 3 světové strany. R14 je svou polohou inspirativní i praktická zároveň.

5.​ ​R14 se může pyšnit atraktivními pracovními prostory, které reflektují současný trend flexibilního způsobu práce. Kdo navrhoval design coworkingových kanceláří ?
Celou koncepci připravili první členové coworkingu Vítek Škop a Markéta Steinert z VŠUP. Do výroby zapojili mnoho šikovných řemeslníků, takže například velký pracovní stůl v hlavní místnosti je na pohled krásný i “zespoda”.

6. ​Jakých kritérií jste se drželi při rozdělení prostoru?​
Každá místnost měla určitý charakter, který ji předurčil k následné funkci. Největší místnost “Newsroom” je čtvercová a pracují v ní ve volném režimu 3 – 8 lidí, večer zde pak probíhají workshopy. “Aterliér” je univerzální místnost a dnes díky většímu zájmu o fixní místa jsou zde 4 pracovní stoly. “Myslivna” je arkýř na schůzky a super místo na přemýšlení. “Pracovna” pak byla koncipovaná od začátku právě pro pevná pracovní místa. Pak už nám zbyl akorát menší prostor s oknem na odpočinek a relaxaci a krásná chodba, která spojuje všechny místnosti a je tak centrálním komunikačním uzlem.

7.​ ​Pro koho jsou v zásadě prostory R14 vyhrazeny? Zaměřujete se na nějaký specifický obor?
Především na lidi z kreativních oborů, hlavním kritériem je ale “lidský” rozměr členů. Raději obětujeme příjem za členství, než se pak složitě vypořádávat s odlišnými hodnotami nebo přístupem ostatních. Z kraje se tedy bavíme více o tom, co koho baví a s čím přichází, než o počtu hodin, které tu chce trávit.

8. ​Jaké jsou podmínky pro zájemce, kteří by chteli centrum využívat?
Podmínky jsme postupně dolaďovali podle zkušeností z prvních měsíců provozu a nabízíme zájemcům pár dní na zkoušku zdarma. Cena za fixní stůl je 5000,­ Kč/měs. (v tuto chvíli již obsazené), flexibilní místo stojí 4000,­ Kč/měs. Dále je možné nabídnout nárazové užívání za nižší cenu, většinou se přesně domluvíme při prvním dnu na zkoušku.

9.​ ​Pořádáte networkingové akce či eventy? Zapojujete se samotná R14 do propagace daných událostí?
Ano, každý měsíc probíhá jedna “klubová” akce v režii R14 s malým občerstvením a vstupem zdarma (na pozvání).

10.​​ Pokud ano, jakými nejvýznamnějšími událostmi se můžete pyšnit?
Z prvního pololetí stojí za zmínku přednáška pana prof. Vaňka o trendech v designu, workshop o autorském právu JUDr. Vendlové, nebo třeba také ochutnávka kávy louhované za studena “Colt Brew”.

11.​​ Míří R14 také globálním směrem, nebo se spíše držíte České republiky?
Držíme se jen našeho doposud jediného prostoru, především kvůli udržení maximální kvality zázemí a členů. Expanze by byla možná jen v případě, že přijdeme na způsob, jak tento koncept šířit bezpečně i na další místa :­)

12.​​ Coworkingová centra jsou místa, kde můžeme získat nové potencionální kontakty pro bussines apod., koho můžeme potkat například u Vás?
Pravidelnými návštěvníky R14 a našich workshopů jsou dost často majitelé malých a středně velkých českých firem. Převládajícím oborem jejich činnosti je ICT.

13.​ ​Vidíte dnes již nějaký posun v rámci R 14 a co se coworkingových center týče? (Od počátku realizace po dnešek?)
U nás nastal posun koncepce hned v začátku, kdy místo jednotlivých členů se nám začali hlásit týmy, male firmy o 3 – 5 lidech. Díky tomu se nám podařilo naplnit kapacitu na 80 % hned zkraje.

14.​​ Na sociálních sítích R 14 jsme našli jen pozitivní reference, je nějaká, na kterou jste obzvláště hrdí?
Nejvíce mě potěšila pozitivní odezva od tvůrců Paralelního polisu, především proto, že mají vlastní rozběhlý coworking a vysoké nároky na estetiku a koncepci designu.

15.​​ Poslední otázka, která by nás zajímala je, zda chystáte něco nového, o čem by měla veřejnost vědět?
Interiéry R14 dostanou na podzim další designové kousky do interiéru. Připravujeme také několik zajímavých workshopů, které budou uveřejněné na našem Facebooku. A taky chceme v zimě poprvé zatopit v amerických kamnech :­)

Sára Vašková
Sára Vašková
redaktorka Startupisti.cz


David Rewenda
David Rewenda
majitel portálu Startupisti.cz


Podobné články
Jiří Diblík - začal ve dvanácti
Nedávno jsme psali o aplikaci ToGo (zde). Dnes přinášíme rozhovor s Jirkou Diblíkem, který stojí za tímto nápadem. Jste velmi mladý ...
Sliders.cz: nadějný nováček mezi hudebními přehrávači
Autorem nápadu a zároveň výhercem ceny hlavního partnera je student informatiky na VŠB – Technické univerzitě Ostrava Viktor Nawrath. Dlouho ...
André Dravecký: ShipVio se stane významným hráčem na poli logistiky a přepravy zásilek
Přímo na jednom workshopu GISTinUP jsme se potkali se zakladetalem startupu ShipVio a udělali rozhovor. A o kom že to ...
"Místo aby stát podnikatelům pomáhal, staví jim do cesty překážky"
"Místo aby stát podnikatelům pomáhal, staví jim do cesty překážky" říká Jakub Domitra, výkonný ředitel projektu iq STARTUP O tomto projektu ...