Jiří Diblík – začal ve dvanácti
Chceme vyvinout dokonalý nástroj pro sportovce všech odvětví.

Nedávno jsme psali o aplikaci ToGo (zde). Dnes přinášíme rozhovor s Jirkou Diblíkem, který stojí za tímto nápadem.

Jste velmi mladý a už teď o vás píší média a zajímají se majitelé jiných firem. Kdy přesně začalo vaše podnikání, vaše zájmy o založení vlastní firmy a nějaké vlastní podnikatelské začátky?
Dobrý den, děkuji za pozvání do vašeho magazínu. Podnikání se věnuji již od 12 let, kdy jsem si poprvé začal přivydělávat na internetu zejména tvorbou webů. Začal jsem podnikat na taťkův živnostňák, v 16 letech jsem se nechal zplnoletnit a založil jsem kreativní agenturu Dibel.cz. V posledních letech jsem se zaměřil zejména na vývoj aplikací a vlastní projekty.

O Vás je známo, že jste už v 16letech založil vlastní firmu, kvůli tomu jste se také nechal tehdy jako druhý Čech v historii zplnoletnit a nyní jste úspěšným majitelem startupu ToGo. Jaké ale byly Vaše začátky v podnikání? Přeci jen to pro tak mladého kluka muselo být náročné.
Ano, přesně tak. Ihned na moje 16. narozeniny jsem podával žádost k soudu a pár dní na to proběhl celý proces zplnoletnění. V té době jsem již měl kreativní agentru Dibel.cz, takže o práci nebyla nouze. Pořád jsem podnikal při škole, ze začátku bylo těžké vše skloubit, ale všechno jde, když se chce…

A proč jste se vlastně rozhodl pro založení vlastní firmy? Většina kluků ve vašem věku má totiž jiné ambice. (smích)
Od malička jsem chtěl podnikat. Přišlo mi vždycky skvělé dělat věci navíc, vystoupit z komfortní zóny a nebát se ničeho! Myslím, že je to ta nejlepší možnost, jak v mladém věku rozvíjet svůj potenciál.

Jak dlouho Vám trvalo se odhodlat a skutečně do toho všeho jít – tedy založit si vlastní firmu, nechat se zplnoletnit, najít si kolegy apod.? Přece jen to muselo být poměrně časově náročné – ještě pro naše čtenáře připomeneme, že stále studujete, a tak jste v jednu chvíli musel řešit školu a zároveň byznys.
Samotný proces zplnoletnění trval přibližně jeden měsíc. Podnikání je dlouhodobá záležitost, kterou postupně rozvíjím od 12 let. Co se týče času, tak v současné době to není tak těžké, protože již nejsem student. Před 14 dny jsem maturoval na Gymnáziu ve Vysokém Mýtě. Když jsem byl ještě student, tak to bylo o poznání náročnější. Měl jsem to jako dvě práce, škola a podnikání. Vždycky se to ale nějak skloubit dalo, akorát v posledním ročníku jsem si musel zařídit individuální plán, abych vše stíhal.

Jaká byla zatím pro vás ta největší výzva ve Vašem životě?
Každý den řeším nové výzvy, které mi život a podnikání přinese. V současné době je mojí největší výzvou vlastní a zatím největší projekt ToGo.cz. Chceme vyvinout dokonalý nástroj pro sportovce všech odvětví.

Jak byste poslední roky charakterizoval jedním slovem?
Přelomový.


Litoval jste někdy toho, že jste vydal cestou byznysu místo například hraní her nebo sportování apod., stejně jako Vaši vrstevníci?
Ne, nikdy. Vždycky jsem stíhal, co jsem chtěl. I přesto, že podnikám, tak se snažím věnovat každý den sportu. Hraji na dobré úrovni tenis, když jsem byl mladší, tak jsem v něm dokonce získal 4. místo na MČR, také dělám kickbox, občas zajdu do posilovny, vyjedu na kolo a přes zimu na snowboard.

Je ale vidět, že Vaše rozhodnutí tehdy bylo správné. Nyní se můžete pyšnit sedmi zaměstnanci a vlastní firmou (mluvíme o ToGo). Co dalšího plánujete v nejbližší době?
V současné době se naplno věnuji společnosti ToGo. Dále vypomáhám ve startupu FaceUp jako creative director. O prázdninách bych se rád zúčastnil stáže v STRV. V plánu jsou i další projekty, o kterých ale zatím nemůžu veřejně hovořit.

Jaké jsou Vaše ambice? Máte za sebou neuvěřitelnou cestu, jak ale vidíte cestu, která je ještě stále před vámi?
Veliké! Chci nadále přijímat nové výzvy, pracovat na nových projektech a dělat svět kolem sebe lepší. 

Letos jste maturoval, kam zamíříte potom?
Maturita byla zajímavá, jelikož jsem celý svaťák strávil na robotické soutěži v Kolumbii (Robotice se věnuji nějaký ten pátek a na světovém finále v kolumbijském Medellínu se nám podařilo zvítězit). A moje další kroky? Dostal jsem se na Fakultu informatiky a managementu, nicméně si ještě nejsem jistý, jestli nastoupím.

Je nějaký projekt, na kterém jste kdysi pracoval, ale například kvůli penězům, času, nedostatku jiných prostředků jste jej musel odložit a jaký?
V loňském roce jsme ukončili vývoj startupu NetAd. Společně s Honzou Slámou jsme tvořili nástroj k propojování influencerů (“youtubeři, instagrameři, blogeři”) s inzerenty. Bohužel na trh přišla konkurence z USA, tak jsme vývoj přerušili a pustili se do dalších projektů.

Co Vás aktuálně nejvíc těší? Z čeho máte největší radost?
Mám práci, která mě baví a neskutečně naplňuje! 

A co vlastně na Vaše podnikání, firmy či zplnoletnění říkala nebo říká Vaše rodina? Asi to pro ně musel být šok, ne? Souhlasili s Vámi, anebo byl někdo výslovně proti?
Rodina mě v tom, co dělám, vždycky podporovala.

Naše čtenáře by dále hodně zajímalo, jak vlastně vypadá váš běžný pracovní den? Přece jen se nejspíš bude lišit od starších obchodníků a vlastníků firem.
Když jsem ještě chodil do školy, bylo to tak, že jsem cestou do školy nebo o přestávkách vyřídil, co bylo potřeba. Pracoval jsem po škole a po nocích, na schůzky jezdil autobusem nebo vlakem. Jinak v tom rozdíly nebyly 🙂

Co rád děláte ve volném čase? Jaké jsou vaše koníčky?
Nadevšechno miluju sport, a tak také vzniklo ToGo. Moje koníčky jsou třeba tenis, kickbox, posilovna, snowboard, kol. Také rád cestuji!

Váš životní příběh je naprosto neuvěřitelný. Vzal jste si z toho během těch let nějaké osobní ponaučení, které bychom mohli předat našim čtenářům? Kdybyste měl dát jasné poselství pro lidi, jaké by to bylo?
Vždycky si dávejte pozor na to, s kým spolupracujete a dělejte to, co Vás baví.

A chtěl byste ještě něco na závěr doplnit?
Ano, zejména všem středoškolákům. Pokud můžete, začněte během studia co nejvíce rozvíjet veškeré mimoškolní aktivity, nebojte se vystoupit z komfortní zóny. Dá Vám to nepřehlédnutelný náskok před ostatními vrstevníky! A že kvůli tomu nebude mít nejlepší známky ve škole? Myslíte snad, že někdy někoho bude zajímat, jaké jste měli známky na střední?


David Rewenda
David Rewenda
majitel portálu Startupisti.cz


Podobné články
Jiří Diblík - začal ve dvanácti
Nedávno jsme psali o aplikaci ToGo (zde). Dnes přinášíme rozhovor s Jirkou Diblíkem, který stojí za tímto nápadem. Jste velmi mladý ...
Sliders.cz: nadějný nováček mezi hudebními přehrávači
Autorem nápadu a zároveň výhercem ceny hlavního partnera je student informatiky na VŠB – Technické univerzitě Ostrava Viktor Nawrath. Dlouho ...
André Dravecký: ShipVio se stane významným hráčem na poli logistiky a přepravy zásilek
Přímo na jednom workshopu GISTinUP jsme se potkali se zakladetalem startupu ShipVio a udělali rozhovor. A o kom že to ...
"Místo aby stát podnikatelům pomáhal, staví jim do cesty překážky"
"Místo aby stát podnikatelům pomáhal, staví jim do cesty překážky" říká Jakub Domitra, výkonný ředitel projektu iq STARTUP O tomto projektu ...