Jakub Plas z Ordr.cz – “Rekord byl kolem 100 prodaných jídel během 25 minut“

Jakub Plas – CEO v Ordr.cz

1. Představte nám ve zkratce Vaši službu Ordr.cz?
Ordr.cz nabízí nejrychlejší rozvoz jídla v širším centru Prahy.

2. Čím se lišíte od konkurence? Jaká je Vaše přidaná hodnota?
Nabízíme vlastní jídla a nejsme tak závislí na žádné restauraci. Tím hlavním je ale rychlost doručení. Čas počítáme na minuty, nikoliv na čtvrthodiny, půlhodiny nebo hodiny. Lidé chtějí jíst když mají hlad. Ne čekat další hodinu až jídlo dorazí.

3. Vaše jídlo je možné objednat v časovém rozmezí od 11:30 do 14:00h, nemyslíte, že se ubíráte o další potenciální zákazníky, kteří by učinili objednávku mimo tuto dobu?
Nějak a někdy jsme začít museli. Vybrali jsme si tedy dobu kolem oběda a celý koncept během ní otestovali. Teď, když už víme, že naše služba funguje a našla si své zákazníky je čas se posunout dál. Logicky tedy naše kroky budou mířit k odpolednímu a večernímu rozvozu. Když všechno půjde podle plánu, tak od nového roku začneme kromě obědů vozit i večeře.

4. Dle fotografií Vašich jídel si dáváte záležet na tom, jak jídlo vypadá. Korespondují tyto fotografie s realitou, která čeká na zákazníka? Kdo stojí za přípravou těchto jídel?
Máme rádi věci, které jsou jednoduché a navíc dobře vypadají. Takže jsme si dali záležet i na prezentaci jídel. Ze začátku jsme to s food stylingem možná trochu přehnali a jídla v krabičce pak úplně neodpovídala fotografii. Teď už víme, co si můžeme dovolit a tak se snažíme jídla fotit tak, aby ten rozdíl byl minimální. Jedná se o rozvoz jídla v centru, kde jsou dlažební kostky a jídlo tak musí projít poměrně značnou zátěží. Není možné se tak pouštět při focení do nějakých extrémů. Pár týdnů už funguje i náš profil na Instagramu, kde každý najde fotky přímo z kuchyně a tak se může podívat, jak bude jídlo vypadat přímo v krabičce. Jak už jsem říkal, jídla nám nedodává žádná restaurace. Máme vlastní kuchaře, kteří sestavují menu a každý den jídla vaří.

5. Vaší chloubou je dovoz do 10 minut? Je tato doba garantována?
Na časy doručení pod 10 minut jsme hrdí a těší nás, že i s narůstajícím počtem objednávek tento čas stále stíháme. Jeho dodržení jsme ovšem nikdy negarantovali. Nestydíme se přiznat, že občas to prostě do 10 minut nestihneme. Ale na rovinu, doručit jídlo třeba do 12 minut od objednání je pořád zhruba 5x rychlejší čas, než u všech ostatních rozvozů. Jsme prostě nejrychlejší rozvoz jídla v Praze.

Ordr.cz kolo

Tyto Ordr kola jsou nápomocna k nejrychlejšímu rozvozu jídla po Praze

6. Rozvážíte po Praze, uvažujete o dalších městech, kde byste mohli se službou zavítat?
Bylo by krásné se touto myšlenkou zabývat už nyní. Celý náš koncept je něco trochu jiného, než na co jsou lidé zvyklí a musíme pro něj najít na trhu zákazníky. Praha je zatím asi jediné město v Čechách, kde má Ordr naději na dlouhodobější úspěch. Máme jasně nastavené cíle v rámci Prahy, kterých chceme dosáhnout. V momentě, kdy bude celý projekt stabilizován se můžeme bavit o jeho expanzi do dalších měst. Nedokážu zatím říct, jestli bychom dokázali najít dostatečný počet zákazníků i v dalších městech. Ačkoliv několik narážek na Brno už u nás padlo.

Mapa rozvozu

Mapa rozvozu

7. Dle jakých kritérií vybíráte dodavatele potravin?
Během naší akce „Jídla s příběhem“ se ukázalo, že našim zákazníkům není jedno, odkud suroviny pocházejí. Snažíme se tedy nyní oslovovat menší farmáře, kteří nabízejí podle našeho názoru kvalitnější zboží, než to, které se dá koupit ve velkoobchodu. Máme již sestavené receptury a nyní se snažíme jednotlivé suroviny nahrazovat produkty od těchto dodavatelů. Někdy dáme na vlastní zkušenost, jindy využíváme služeb prostředníků, jako jsou například We Deliver Taste, kteří nám konkrétní produkty doporučili. Například těstoviny Pasta Fidli nebo olivový olej Calypso.

8. Kolik jídel stihnete denně rozvézt? Je počet omezen?
Počet prodaných jídel je samozřejmě řízen poptávkou. Naše kuchyň má určité limity, ale zatím jsme schopni vařit tolik jídel, kolik si trh žádá. Některá jídla jsou tak populární, že náporu objednávek pak odoláváme jen s vypětím všech sil. Rekord byl kolem 100 prodaných jídel během 25 minut. To už bylo opravdu na hraně. Tento nápor pak s postupem času samozřejmě opadá, protože lidé chtějí jíst hlavně kolem dvanácté. Našim cílem samozřejmě je, abychom neměli vyprodání dřív, než ve 14:00 a dostane se tak opravdu na každého, kdo má hlad a chce si u nás jídlo objednat. Takže zatím pro nás omezení neplatí. Vaříme tolik, kolik si Praha žádá.

9. Poslední otázka: Kde se vidíte se službou Ordr za 5 let?
Ideálně v několika dalších městech po Evropě.


David Rewenda
David Rewenda
majitel portálu Startupisti.cz


Podobné články
Jiří Diblík - začal ve dvanácti
Nedávno jsme psali o aplikaci ToGo (zde). Dnes přinášíme rozhovor s Jirkou Diblíkem, který stojí za tímto nápadem. Jste velmi mladý ...
Sliders.cz: nadějný nováček mezi hudebními přehrávači
Autorem nápadu a zároveň výhercem ceny hlavního partnera je student informatiky na VŠB – Technické univerzitě Ostrava Viktor Nawrath. Dlouho ...
André Dravecký: ShipVio se stane významným hráčem na poli logistiky a přepravy zásilek
Přímo na jednom workshopu GISTinUP jsme se potkali se zakladetalem startupu ShipVio a udělali rozhovor. A o kom že to ...
"Místo aby stát podnikatelům pomáhal, staví jim do cesty překážky"
"Místo aby stát podnikatelům pomáhal, staví jim do cesty překážky" říká Jakub Domitra, výkonný ředitel projektu iq STARTUP O tomto projektu ...